for you chocolate-lovers.

Tänkte informera lite om hur det egentligen står till med choklad om man tänker hälsoväg. Det jag kan tänka mig att de flesta lärt sig är att mörk choklad är den nyttigaste och choklad kan ge "kärlekseffekter".
Anledningen till att mörkare choklad är nyttigare än mjölk- och vitchoklad är för att det är kakaon man vill åt. Det är där alla nyttigheter sitter. I mjölkchoklad och vit choklad så är de mer socker, fett och mjölk vilket jag hoppas ni vet inte är någon bra kombination.

Får man finnar av choklad?
Nej inte av själva chokladen. Däremot om du äter t.ex mjölchoklad och vit choklad så äter du även fett vilket i överkonsumtion kan rubba balansen i hyn. Sen är det många som äter choklad i samband med t.ex pms och depressioner och då när finnarna poppar upp så tänker man att man choklad men det var snarare hormonbalansen som var lite svajig.

Vad är bra med mörk choklad?
Ju mer kakao desto mindre onyttigt och desto mera nyttigheter. Kakao innehåller bl.a. catechiner, flavanoler, epikatekiner. Svåra ord men det är helt enkelt en mängd med antioxidanter. Dem här antioxidanterna minskar blodtrycket, minskar oxideringen av LDL (ihopklumpning av dåligt kolesterol), stärker immunförsvaret och minksar risken för hjärt och kärlsjukdommar.

Kan man känna sig kär av choklad?
Ja! Choklad innehåller fenyletylamin som är ett ämne som verkar uppiggande på samma sätt som när man är kär. Den höjer även serotinhalten som gör att vi känner oss gladare precis som när vi är ute i solen.

Vilken choklad ska man undvika?
Mjölkchoklad innehåller mer mättat fett och mycket mera socker. Vit choklad innehåller ingen kakaomassa utan endast kakaosmör och det är sockret och vaniljen som ger smaken. Fruktos-sötad choklad höjer halten av blodfetter.

Tänk på att undvika att dricka mjölk till chokladen eftersom den hämmar antioxidanternas effekt. Viktigaste av allt: Överkonsumera inte! Kanske en ruta mörk choklad per dag...

Källor:http://www.chokladsajten.com/, pussochkramchoklad.se/,

Små meddelanden

Lämna lite kärlek här:

Ge mig ditt namn:
Vill du bli ihågkommen?

Din mail: (publiceras ej)

Din Blogg:

Det du vill ha sagt:

Trackback
RSS 2.0